+31 (0)182 231 270 info@as-opleidingen.nl

Organisatieveranderingen gaan sneller en zijn blijvend. Organisatiestructuren worden complexer. Dit brengt steeds meer gecompliceerde aspecten met zich mee die van invloed zijn op de medezeggenschap. Als adviseur voor de medezeggenschap moet je in staat zijn de gevolgen hiervan te vertalen naar de medezeggenschap, de juridische aspecten te overzien en dit om te zetten in praktische adviezen voor de bestuurder, OR, HR en andere stakeholders.

In deze trainingsmodule combineer je jouw juridische kennis met een praktische invulling. Je bent in staat jurisprudentie te vertalen naar het medezeggenschapswerk. Je kunt de OR, bestuurder, HR en andere medezeggenschapsorganen ondersteunen met relevante adviezen en bent in staat juridische kaders voor hen te scheppen. Aangezien steeds meer organisaties en ondernemingen op internationaal terrein opereren, krijg je voldoende informatie over de internationale context van medezeggenschap in Europese of internationale organisaties.

Na het volgen van deze training:

 • Ben je in staat juridische stukken te lezen en de vertaalslag naar de praktijk te maken
 • Ben je bekend met Artikel 24 overleg en Good Governance
 • Kun je met het oog op artikel 24 een aanvraag Governance schrijven voor de bestuurder
 • Ben je op de hoogte van het internationale kader en kun je hierover praktische adviezen opstellen voor de ondernemingsraad, de bestuurder, HR en andere medezeggenschapsorganen.

Studiebelasting

Deze training bestaat uit

 • Een voorbereidingsopdracht. Geschatte voorbereidingstijd: 4 uur
 • Een dag training (8 uur)
 • Een (online) eindopdracht (1,5 uur).

Studiekosten

 • 1 Trainingsdag: (2 dagdelen):  €  490,–

De opleidingen zijn vrijgesteld van BTW

Data en tijden

Data:
Deze trainingsmodule staat gepland voor 2023. Een nieuwe datum volgt zo spoedig mogelijk. Neem contact op met AS-opleidingen voor meer informatie.

9.00 – 17.00 uur

Locatie

De trainingen worden gegeven in één van de vergaderzalen van:

Seats2meet
Centraal Station Amersfoort CS  –  Amersfoort

Toelatingscriteria

Je hebt enkele jaren relevante werkervaring in medezeggenschap in een ondernemingsraad, minimaal op het niveau van OR-coördinator. Of je hebt de trainingen Basis Wet en OR-Regelgeving (AS niveau 1) en Verdieping Wet en OR-regelgeving (AS niveau 2) afgerond..

Eindopdracht en certificaat

 • Eindopdracht: Je sluit de trainingsmodule af met een eindopdracht waaruit blijkt dat je je kennis en vaardigheden kunt toepassen in de praktijk. De trainer geeft feedback op je eindopdracht.
 • Certificaat: Rond je de trainingsmodule succesvol af, dan ontvang je een certificaat. Heb je alle trainingsmodules van een vakopleiding afgerond, ontvang je een certificaat (VASMO gecertificeerd) over de gehele vakopleiding
 • De trainingsmodule ‘Complexe juridische vraagstukken in de medezeggenschap’ maakt deel uit van de vakopleiding ambtelijk secretaris ondernemingsraad niveau 3. De andere trainingsmodules van deze vakopleiding zijn:

  • Rol, positie en vaardigheden van de ambtelijk secretaris als adviseur
  • Strategie en medezeggenschap
  • De ambtelijk secretaris als procesregisseur
  • Teamcoaching
  • Coachvaardigheden voor de ambtelijk secretaris
  • Trainer on the job

  Deze module wordt gegeven door:

  Maarten van Kempen

  Maarten van Kempen

  Arbeidsrechtadvocaat en universitair docent

  Maarten is sinds 2021 als arbeidsrechtadvocaat verbonden aan Pallas Advocaten. Hij wordt vaak ingeschakeld bij complexe arbeidsgeschillen en bij (internationale) governance- en medezeggenschapsvraagstukken. Veel ondernemingsraden rekenen Maarten tot hun vaste adviseur bij complexe trajecten en vraagstukken. Daarnaast is hij docent aan Utrecht Universiteit.