+31 (0)182 231 270 info@as-opleidingen.nl

De ambtelijk secretaris als Adviseur OR heeft binnen de organisatie een bijzondere rol. Je bent de enige die beroepshalve meerdere zittingstermijnen actief is in de ondersteuning van de medezeggenschap. Van jou wordt verwacht dat je vanuit jouw expertise gevraagd en ongevraagd deskundig advies geeft over (de aanpak van) verschillende OR-onderwerpen. Als adviseur ben je vaak de best geïnformeerde deskundige op gebied van de WOR én het continue geheugen in de organisatie wat betreft organisatiewijzigingen.

Hoe kan je als ambtelijk secretaris tot een effectief advies komen richting de Ondernemingsraad zonder ook op de stoel van die OR te gaan zitten? Om een effectieve adviseur te zijn moet je een goede samenwerkingsrelatie opbouwen met het dagelijks bestuur en de OR-leden, je moet het vertrouwen zien te winnen van de stakeholders.

Je weet het verschil tussen ‘gelijk krijgen’ en gelijk hebben, maar weet ook dat dit vaak moeilijk is te overbruggen. Dan blijkt het niet alleen om deskundigheid te gaan, maar ook om belangen, veel of weinig vertrouwen en inschatten wat op het moment zelf haalbaar is.

In deze training ontwikkel je de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn om succesvol te adviseren. Daarnaast leer je de effectiviteit van jouw adviezen te vergroten, waarbij je rekening houdt met de stakeholders en met belangentegenstellingen. Na afloop heb je met jouw advies meer invloed.

Na het volgen van deze training:

 • Ben je bewust van jouw kwaliteiten, rol en positie in een adviesproces
 • Leer je vertrouwen en geloofwaardigheid als adviseur op te bouwen
 • Weet je welk type adviseur jij bent en welke adviesstijl bij jou past
 • Beheer je de verschillende fasen van een adviestraject
 • Weet je hoe je om moet gaan met de verschillende belangen
 • Leer omgaan met hoge verwachtingen van jezelf en klanten
 • Leer je effectiever omgaan met weerstand en lastige situatie.

Deze training bestaat uit:

 • Voorbereidingsopdracht
 • Workshop van 2 dagdelen
 • Eindopdracht.

Kosten

 • Persoonlijke adviesvaardigheden (2 dagdelen)                  €  490,–

De opleidingen zijn opgenomen in het CRKBO-register en vrijgesteld van BTW

Deze training wordt gegeven op:

 • donderdag 8 jul 2021 | 9.00 – 17.00 uur                   Locatie: online training
 • voorjaar 2022                                                                 Locatie Cursus- en vergadercentrum Domstad – Utrecht

Je hebt enkele jaren relevante werkervaring in medezeggenschap in een ondernemingsraad, minimaal op het niveau van OR-coördinator.

 • De module wordt afgesloten met een toets. Deelnemers dienen hiervoor een voldoende te behalen.  
 • Deze module is een vereiste voor het VASMO-certificaat van de opleiding tot ambtelijk secretaris, Adviseur OR. Alle modules van Adviseur OR dienen dan binnen een aaneengesloten termijn van 24 maanden te worden behaald en afgesloten.
 • De module is ook los te volgen.

Deze training wordt gegeven door:

Menno Spaan

Menno Spaan

Organisatie- & adviesbureau Haagse Beek

Het begeleiden van veranderingstrajecten en het adviseren van hoger management vereist een scherpe analyse, maar is ook in grote mate mensenwerk. Dat is wat Menno mooi vindt aan het adviesvak. Hij voert met name opdrachten uit waar het complexe vraagstukken op het gebied van besturing of het invoeren van vernieuwende werkwijzen betreft. Maar ook in meer reguliere verandertrajecten werkt Menno graag mee. Menno doorziet de verschillende belangen en weet wat adviseren in een niet hiërarchische context betekent.

 Huub Brinkhof

Huub Brinkhof

Organisatie- & adviesbureau Haagse Beek

Huub voelt feilloos aan waar het bij mensen knelt en waar mogelijkheden voor verbeteringen liggen. Dit benoemt hij met respect voor de mens met als doel beweging te creëren in de gewenste richting. Hij schakelt op verschillende niveaus in de organisatie, creëert verbinding, spreekt mensen aan op hun verantwoordelijkheid en invloed en zorgt voor het besef dat het mogelijk is om samen een verandering vorm te geven.