+31 (0)182 231 275 info@as-opleidingen.nl

Voor de ondernemingsraad is communicatie onmisbaar en tegelijkertijd een hele uitdaging. Het draagt bij aan een geslaagde samenwerking tussen de raadsleden onderling, met de bestuurder en met de achterban. OR-communicatie kan op vele manieren worden ingevuld. Denk aan jaarverslagen, nieuwsbrieven, social media, intranet en de communicatie rond de verkiezingscampagne. Met een frisse en goede communicatie kan de raad zich profileren binnen de organisatie en de achterban nauw betrekken bij het medezeggenschapswerk. Hier is een belangrijke taak voor de ambtelijk secretaris weggelegd.

In de trainingsmodule ‘Basiselementen van succesvolle OR-communicatie’ krijg je de basiselementen voor een effectieve ondernemingsraad communicatie aangereikt. Je leert hoe de communicatielijnen lopen tussen de ondernemingsraad en alle stakeholders (bestuurder, HR en achterban), maar ook tussen de raadsleden onderling. Je krijgt praktische schrijftips zodat je meteen op een aantrekkelijke manier met alle partijen in de organisatie kunt communiceren en samenwerken.

Na het volgen van deze training:

 • Ben je op de hoogte van het belang en verantwoordelijkheid van OR-communicatie
 • Weet je hoe de communicatielijnen van de medezeggenschap lopen;
 • Kun je de basiscommunicatie van ondernemingsraad opzetten, waaronder een nieuwsbrief, en het jaarverslag
 • Kun je met praktische schrijftips de achterban communicatie vormgeven in onder andere de nieuwsbrief, het jaarverslag
 • Weet je hoe je met communicatiemiddelen de achterban kunt bereiken en input van de achterban kunt ophalen.

Studiebelasting

Deze training bestaat uit

 • zelfstudie: een voorbereidingsopracht.  Geschatte voorbereidingstijd: 2 uur
 • 1 dag training (8 uur)
 • Eindopdracht (1,5 uur)

Studiekosten

Trainingsdag: € 530,–
1 dag (8 uur)

Studiemateriaal: –

De opleidingen zijn vrijgesteld van BTW

Data en tijden

 Data:

 • maandag 20 mrt 2023
 • maandag 13 nov 2023

Tijden:
9.00 – 17.00 uur

Locatie

De trainingen worden gegeven in één van de vergaderzalen van:

Seats2meet
Centraal Station Amersfoort CS  –  Amersfoort

Toelatingscriteria

Deze trainingsmodule kent geen toelatingseisen. Wel is het wenselijk dat de deelnemer  organisatorisch en secretarieel onderlegd is.

Eindopdracht en certificaat

 • Eindopdracht: Je sluit de trainingsmodule af met een eindopdracht; een reflectieverslag. De trainer geeft feedback op je eindopdracht.
 • Certificaat: Rond je de trainingsmodule succesvol af, dan ontvang je een certificaat. Heb je alle trainingsmodules van een vakopleiding afgerond, ontvang je een certificaat (VASMO gecertificeerd) over de gehele vakopleiding.
 • De trainingsmodule ‘Basiselementen van succesvolle OR-communicatie’ maakt deel uit van de vakopleiding junior ambtelijk secretaris ondernemingsraad niveau 1. De andere trainingsmodules van deze vakopleiding zijn:
  • Basis ondersteuning ondernemingsraad
  • Wegwijs in de WOR
  • Inzicht in de informatiestroom van de medezeggenschap
  • Een doeltreffende vergadering door ondersteuning van de ambtelijk secretaris
  • De basis van een succesvol team
  • Praktijk voor Ambtelijk secretaris niveau 1

Deze training wordt gegeven door:

Saskia Reijnen

Saskia Reijnen

Trainer / Adviseur

Saskia heeft meer dan 15 jaar ervaring als adviseur en trainer op gebied van organisatieontwikkeling, medezeggenschap en communicatie. Vanaf 2007 volgt zij de ontwikkeling van sociale media en helpt OR-en met het vernieuwen van hun interne en externe communicatie. Zij is van mening dat de OR met een effectieve communicatie inclusief nieuwe media het verschil kan maken.
Zij publiceert hierover in de vakbladen.