+31 (0)182 231 270 info@as-opleidingen.nl

Je kunt de juiste ondersteuning geven aan het medezeggenschapsorgaan (MZO), als je precies weet waar het MZO zich mee bezighoudt. Het MZO krijgt belangrijke informatie en vraagstukken uit de organisatie toegezonden om zijn werk goed te kunnen doen. De informatie komt vanuit verschillende relaties zoals de bestuurder, beleidsafdelingen, externe partijen en collega’s. Om afspraken te kunnen maken met het MZO en bijvoorbeeld een vergadering te notuleren, is het van belang dat je de achtergrond kent van de verschillende documenten zoals advies- en instemmingsaanvragen. Daarnaast maakt het je werk interessanter als je op hoofdlijnen de inhoud van de door het MZO te behandelen stukken kent en weet waar het MZO het over heeft. In deze training gaan we in op de rol van de ambtelijk secretaris bij het opslaan en verwerken van deze informatie.

In de training ‘Gestructureerd informatie verwerken’ leer je welke informatie je kan verwachten op een secretariaat van een MZO. Aan de hand van praktische tips gaan we werken aan een duurzaam en toegankelijk archief. Ook krijg je een aantal handvatten aangereikt over de structuur en opbouw van typische medezeggenschapsteksten. Hoe herken je de belangrijke onderdelen en de hoofdlijnen in voorgenomen besluiten en advies- en instemmingsaanvragen.

Na het volgen van deze training

 • Weet je welke informatie je kan verwachten en hoe je die informatie verwerkt naar het proces van medezeggenschap
 • Weet je hoe adviesaanvragen en instemmingsverzoeken zijn opgebouwd
 • Je weet op welke verschillende manieren je kunt archiveren
 • Kan je een start maken met een archief en/of kan je een bestaand archief toegankelijk maken
 • Kan je ingekomen stukken verwerken en stukken klaarzetten voor vergaderingen
 • Wil je zowel je persoonlijke- als je MZO-archief structureren zodat het duurzaam en toegankelijk is.

Studiebelasting

Deze training bestaat uit

 • zelfstudie (artikelen en studiemateriaal) (1 uur)
 • 1/2 trainingsdag (4 uur)
 • Eindopdracht (1 uur)

Studiekosten

 • 1/2 Trainingsdag: (1 dagdeel): € 245,–

De opleidingen zijn vrijgesteld van BTW

Data en tijden

Data:
Woensdag 23 mrt 2022
Woensdag 6 jul 2022
Woensdag 16 nov 2022

Tijd:
9.00 – 12.30 uur

Locatie

De trainingen worden gegeven in één van de vergaderzalen van:

Seats2Meet
Centraal Station Amersfoort CS  –  Amersfoort

Toelatingscriteria

Deze trainingsmodule kent geen toelatingseisen. Wel is het wenselijk dat de deelnemer  organisatorisch en secretarieel onderlegd is.

Certificaat

 • De training wordt afgesloten met een toets. Deelnemers dienen hiervoor een voldoende te behalen.
 • Deze training is onderdeel van de opleiding tot junior ambtelijk secretaris ondernemingsraad/cliëntenraad, niveau 1.
  De gehele vakopleiding is VASMO gecertificeerd. Hiervoor dienen alle trainingsmodules van de vakopleiding tot junior ambtelijk secretaris /cliëntenraad – niveau 1 binnen een aaneengesloten termijn van 24 maanden te worden behaald en afgesloten.
 • De trainingsmodules zijn ook los te volgen.

Deze training wordt gegeven door

Manon Krol-Steggerda

Manon Krol-Steggerda

Trainer / Adviseur

Manon is al ruim 10 jaar een begrip in de medezeggenschap. Zij ondersteunt ondernemings-, medezeggenschapsraden en bestuurders en helpt hen om de medezeggenschap te organiseren. Zij gelooft in betere besluitvorming van bestuurders bij een goede en constructieve samenwerking met medewerkers, met een betere bedrijfsvoering als resultaat. Vanuit haar oprechte interesse in de medemens inspireert zij anderen zich in te zetten voor de medezeggenschap.